Význam lymfatického systému pro celkové zdraví

04.05.2010 10:15

Význam lymfatického systému pro celkové zdraví...

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému a také informačního systému člověka Je to vlastně jediný systém, jenž uchovává a transportuje z těla ven škodliviny, které jednak vznikají při funkci organismu, jednak do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Protože je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Zátěž lymfatického systému se většinou nejprve projevuje "obyčejnou" únavou nohou, později celého těla, otékáním kotníků, hlavně večer a po velké námaze, později otoky v břiše, často přisuzovaným otylosti, otoky očních víček, mízních uzlin, dechovými potížemi bez zřejmé vnější příčiny, sklonem k infekčním nemocem z oslabení imunitního systému a v neposlední řadě vznikem nádorových onemocnění.

Každá větší ekologická zátěž, jizvy po zraněních a operacích, staré infekty v mandlích, hlavových dutinách nebo kolem zubů v čelistech (tzv. ložiska, jež jsou rušivými poli pro organismus) mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, způsobit otok, napětí, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny v okolí i na vzdálených místech.

Lymfatický oběh se velmi podobá oběhu krevnímu, jeho součástí jsou lymfatické cévy, mízní uzliny a z funkce orgánů hlavně žaludek a slezina. Největší vliv na tvorbu, kvalitu a proudění lymfy mají orgány: žaludek, slinivka a slezina, jež plní v organismu sekretorickou funkci. Navíc přímo ovlivňují výživu svalů, tedy systém nejvíce napomáhající oběhu lymfy. Proto vhodná výživa a správná funkce těchto orgánů hraje významnou roli v celkové obranyschopnosti organismu.

Z praxe komplexního přístupu k životosprávě, jež vychází z biorytmů v akupunktuře, vyplývá, že pro správnou funkci výše uvedených orgánů je nutná nezahleňující (bezlepková) strava, zejména v dopoledních hodinách, kdy podle denního biorytmu aktivita těchto orgánů vrcholí. Podle sezonního biorytmu je aktivita těchto orgánů nejvyšší v pozdním létě, kdy je možno kvalitně uspokojit sladkou chuť pro organismus, jak rovněž uvádí Werthmanova dieta.

Z masáží mikrosystémů je vhodné ošetřovat zejména místa projekce zón lymfatického systému jako celku. Vhodné lymfatické masáže s prvky akupresury na těle i na mikrosystémech s použitím řady různých masážních prostředků a zábalů z různých bylin a éterických olejů, doplněné upravenou stravou, bylinnými, ovocnými a zeleninovými čisticími kúrami, včetně dechových a jiných cvičení a vhodných sportů zlepšujících proudění lymfy, jsou tou nejlepší prevencí pro všechna onemocnění.

Rovněž jalovcové a skořicové zábaly, které mají mimo jiné i celkově diuretické působení zaujímají své místo při ošetřování otoků, zejména na dolních končetinách.

Zdroj: MUDr. Věra Dolejšová, MUDr. Jana Kombercová, MUDr. Hana