Tajemství zelených čajů...

23.04.2010 11:40

I když se v Evropě na zelený čaj pohlíží jako na jev moderní doby, ve skutečnosti je nejstarším čajem světa.

Dokonce se z něho vyvinul i černý čaj, jako výsledek čínského experimentování s postupy výroby čaje.
Nabízejí se nesčetné druhy zeleného čaje a je dobrodružstvím vyzkoušet si na nich vlastní chuťové buňky.

Podle legendy objevil zákonitosti čaje čínský císař Šen Nung ., když mu vítr sfoukl do misky horké vody jeden lístek z keře čajovníku.
Zpočátku sloužil čaj jako lék, myšlenka , že je možné si čaj jen tak vychutnávat, se objevila teprve kolem roku 400 př.n.l. .

Tehdy se prosadil zvyk nabízet čaj hostům na uvítanou.
Bezmála vše, co souvisí s čajem, pochází z Číny.

Dějiny japonské čajové cesty začínají teprve tehdy, když dva mniši v roce 801 n. l. propašovali semínka čajovníku z Číny do Japonska.
Čaj není považován za pouhý nápoj, je symbolem pohody, napomáhá uvolnění a skýtá i příležitost k příjemnému posezení . Je zásobárnou tepla a síly i podstatou tvůrčí přestávky.

Rozdíl mezi černým a zeleným čajem spočívá v jejich úpravě po sklizni. Černý čaj se fermentuje, to znamená , že projde určitým druhem kvašení, při němž je krátce vystaven působení kyslíku ze vzduchu. U černého čaje se naruší povrch čajových lístků svinováním. Tím se vytvoří plocha pro působení kyslíku, který zbarví lístky hnědě.
Během fermentace dochází v čaji k přeměně jeho látek. Změnu barvy ze zelené na měděnou způsobují katechiny. V černém čaji navíc vznikají theaflaviny a thearubideny, které se v zeleném čaji nevyskytují.
U zeleného čaje jde o to , aby se fermentaci zabránilo. Proto se čajové lístky co nejlépe chrání před působením kyslíku a dbá se na to, aby se do továren dostaly neporušené.                                                                                                                                                                       

Zelený čaj patří k nejstarším léčivým prostředkům na světě.
Při vzniku mnoha nemocí hraje velkou roli působení kyslíku na molekuly těla tak zvaný oxidační proces. Aby si buňky zachovaly svou funkčnost , potřebujeme antioxidanty. Patří k nim mimo jiné i vitamíny E a C a také polyfenoly. Polyfenoly se vyskytují, mimo jiné, v hojné míře právě v zeleném čaji a jsou účinné proti virům, bakteriím. Chrání srdce a krevní oběh před onemocněním a působí jako prevence proti vzniku rakoviny.
Zelený čaj účinně napomáhá trávení. Působí zásaditě a je velmi prospěšné po každém jídle vypít šálek zeleného čaje.
Přispívá také k ochraně zubů. Fluor v něm obsažený posiluje zuby a katechiny brání vzniku povlaku a zubního kazu. Zelený čaj navíc osvěžuje dech, tím že ničí bakterie, které jsou příčinou zápachu ústní dutiny.
Stálá konzumace zeleného čaje je nejlepší investicí do krásy a svěžesti pokožky. Lze jej používat i zevně .                                                    Léčivě působí na různá poškození pokožky včetně rakoviny kůže, která byla způsobena ultrafialovým zářením. Nálevy zeleného čaje jsou stále častější součástí výrobků na ochranu pokožky. Záleží na způsobu přípravy zeleného čaje zda na nás bude mít vliv povzbuzující nebo zklidňující. Čím déle ho necháme louhovat, tím více ztrácí svůj povzbuzující vliv. Rozmanitost čajových odrůd je tak veliká , že i odborníci si jen stěží dokáží udržet dokonalý přehled.

Představme si nejznámější druhy zeleného čaje:
Čínský čaj Chum Mee - je silný, poctivý a hodnotný zelený čaj. Chcete-li si jej vychutnat zalévejte vodou teplou 90°C a louhujte 1 minutu.
 

Gunpowder -patří k nejvíce konzumovaným čajům na světě. Má trpkou, výraznou a osvěžující chuť. Za nejlepší jsou považovány jeho druhy "Temple of Heaven", "Pin Head" a "Green Pearls".

Nejlepší způsob přípravy je opět zalití vodou jejíž teplota je 90°C a doba louhování 1 minuta.
 

Jemný čaj s květinovou vůní Lung Ching tzv. "císařský čaj". Pokud lístky tohoto čaje zalijete vodou teplou 70°C a budete louhovat 2 minuty, získáte velmi lahodný nápoj jemné chuti.
 

Čaj Tuocha napomáhá tělu zbavit se jedovatých látek, podporuje trávení a doporučuje se při půstech. Při zalití vodou teplou 90°C je doba louhování 3 minuty.
 

Mao Feng je čaj vyznačující se jemným květinovým aroma s nádechem sladkosti. Zalévá se vodou teplou 70°C a louhovat se má 2 minuty.
 

Malou aromatickou senzací je čaj Tian Mu Qing Ding. Jeho chuť je plná kořeněného odstínu a síly. Hodí se pro vzácné životní chvíle. Doporučuje se zalévat lístky vodou teplou 70°C a nechat louhovat 3 minuty.