Tajemství dlouhověkosti

02.04.2010 13:31

Tajemství dlouhověkosti

Každý si asi občas povzdechne: "Ach jo, do důchodu daleko..." a dnes to navíc vypadá, že to bude čím dál, tím později. A tak nezbývá než se udržovat zdravý a vitální.

Podle dosavadních pozorování lze říci, že délka lidského života je ovlivněna z malé části dědičnými faktory a z daleko větší části životním stylem. Dlouhověcí lidé žijí v čistém prostředí v kontaktu s přírodou, mají dostatek pohybu i v pokročilém věku, ale pravidelně odpočívají a dlouho spí, stravují se skromně a pestře.
Právě strava hraje v tématice dlouhověkosti zásadní roli. Strava, vedoucí k dlouhému kvalitnímu životu, je typická tím, že je chudá na kalorie, ale bohatá na živiny, obsahuje málo rafinovaného cukru a živočišných tuků, zato hodně zeleniny, ovoce, obilí, luštěnin a semínek.                         Maso, stejně jako cukr, zvyšuje totiž kyselost vnitřního prostředí, což zvětšuje pravděpodobnost mikrobiální nákazy a nádorového onemocnění.

Významné zastoupení mají v "dlouhověké" stravě vitamíny a minerály, zvlášt pak zinek, vápník, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B.

Při zachování dlouhého mládí je třeba dbát především na zdraví, správnou funkci reprodukčních orgánů a všech žláz s vnitřní sekrecí. Snížený výkon těchto žláz má za následek zpomalení všech vitálních životních procesů a předčasné stárnutí.

Jednou z bylin, která je podle tradiční čínské medicíny doporučována pro udržení vitality až do pozdního věku, je Kustovnice čínská neboli Goji.      Má sladkou chuť, neutrální povahu a působí na meridiány jater a ledvin. Dále vyživuje krev, rozhojňuje jin i jang, tonizuje játra a ledviny a zvlhčuje plíce. Podle starých čínských léčitelů tato pracovitá bylinka také posiluje imunitní systém, podporuje vitalitu a sexuální potenci, zlepšuje zrak, chrání játra, zlepšuje krevní oběh a má kladný vliv na mnoho dalších vnitřních orgánů (ledviny, plíce).
Sbírá se plod a je pravdou, že v oblastech kde je Kou-čchi (čínský název) běžnou součástí jídelníčku, žijí lidé s nejdelším průměrným věkem na Zemi.

U nás můžete plody pod názvem Goji získat v prodejnách se zdravou výživou, také se přidává do bylinných sirupů nebo je obsažena v čajových směsích a podobně.

Hlavní zásadou dlouhověkosti je ovšem chuť žít a především radostný a optimistický náhled na život.

 

zdroj: www.hka.cz