Přírodní požírač tuků- Pu Erh

01.06.2010 14:41

Čaj čínských císařů  
Pu-Erh čaj je pravděpodobně nejvíce podobný čaji, který Číňané znali již zhruba před 2000 lety.
Pu-Erh patřil  mezi nejvybranější čajové sorty, které byly podávány pouze čínským císařům. Běžnému lidu nebyla jeho konzumace vůbec povolena, a tak si získal svůj původní název "císařský čaj".

Ve slovníku autora Kuó Pó z roku 350 našeho letopočtu lze najít zmínku o léčivém čajovém nápoji. Tento byl připravován z obrovských zelených listů stlačených do tvaru koláče, které byly poté tak dlouho fermentovány, dokud nezískaly červenohnědou barvu. Za zdroj Pu-Erh čaje je pokládán volně rostoucí čajovník druhu "Camellia assamica", odrůda "dyeh" s nevšedně velikými listy. 

Jihozápadní vysokohorská provincie Yunnan je 8. největší čínská provincie, "oblast věčného jara", sousedící s Laosem a Vietnamem. Nalezneme zde téměř všechny klimatické zóny - od oblastí tropických až po vysokohorské s vrcholy přes 6.000 metrů. Čajovník Qingamao(Praotec čajovník) roste především v hornatých oblastech mírného klimatu a celoročním pravidelným přísunem srážek. V této provincii která je známa svou překrásnou přírodou, neznečištěnou průmyslem, má původ také velká většina léčivých bylin a rostlin, používaných v tradiční čínské medicíně. Již v 70. letech právě čínští lékaři z této oblasti poprvé předložili klinicky ověřené výsledky o pozitivním působení Pu-Erh čaje při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo. Čajové lístky vůbec patří mezi 50 nejvýznamnějších léčivých rostlin v Číně a právě Pu-Erh čaj má mezi nimi výsadní postavení. Již staří Číňané totiž věděli, že člověk se může cítit zdravý jen tehdy, pokud životní energie "Qi" může v těle člověka nerušeně plynout. Tento harmonický tok pozitivně ovlivňují účinky pravidelného pití Pu-Erh čaje, které napomáhají k dosažení rovnováhy mezi energiemi Jin a Jang posilováním imunitního systému a životní energie.


Pu-Erh se proslavil v následujících 3 hlavních oblastech:

  • Pu-Erh je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr /hladovek/.
  • Redukce hladiny cholesterolu v krvi - při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc.
  • Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi. Osm dobrovolníků z řad pařížských lékařů se přesvědčilo, že díky pití Pu-Er čaje probíhalo odbourávání alkoholu z jejich krve více než dvojnásob rychle. Hladina alkoholu totiž klesla za 2 hodiny již o 0,45 promile.


Další klinicky ověřené účinky:

  • ochrana před infekčními chorobami
  • působí bakteriostaicky /zabraňuje množení bakterií/
  • usnadňuje trávení tučných jídel
  • posiluje imunitní systém
  • pročišťuje organismus
  • působí antidepresiv

                                                                                                                                                                                                          Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu /taninu/ je možno Pu-Erh popíjet prakticky celý den až do večera. Pu-Erh čaj má nálev tmavě hnědočervené barvy s chutí silně zemitou až kouřovou. Někomu se možná napoprvé může zdát toto typické aroma příliš silné, a proto je třeba čaj zezačátku nevařit příliš silný a postupně si na jeho zvláštní chuť přivykat. Další možností je, při přípravě Pu-Erh čaje jeho první nálev po 30 sec. slít a ke konzumaci připravit až nálev druhý. Jinak se jeho příprava neliší od přípravy černých čajů.

 

Postup: na 1 šálek max. 3 g čaje, na konvici o objemu1 litr cca 20 g čaje, zalít právě vroucí vodou /95-100°C/, doba luhování 2-5 minut.

Pu-Erh čaj je nejlépe jako ostatní čaje podávat neslazený. Pro ortodoxní zastánce sladké chuti odborníci doporučují používat sladidla přírodní –med.

Dobře chutná i jako chladný nápoj, dokonce je vhodný pro přípravu ledového čaje. Pro ty, kteří si doma sami vyrábějí nápoje z Kombuchy, je možno k tomuto účelu Pu-Erh vřele doporučit. Dokonce se dá říci, že tímto způsobem se "zabijí dvě mouchy jednou ránou", neboť účinné látky obou použitých složek se velmi vhodně doplňují.

Z uvedených údajů by se mohlo zdát, že se jedná o nápoj téměř zázračný. Je však potřeba mít na paměti, že k tomu, aby bylo umožněno působit Pu-Erh čaji na organismus po všech stránkách pozitivně, je třeba přispět i vlastním dílem. Pravidelné pití Pu-Erh čaje by tedy mělo být součástí zdravého životního stylu při dodržování zásad zdravé výživy.

Bylo by asi marné například očekávat výrazných úspěchů v boji s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, kdyby takto postižený pacient pravidelně zapíjel Pu-Erh čajem svou oblíbenou tučnou vepřovou pečínku, smažená jídla,uzeniny, smetanové sýry, šlehačkové dorty a zmrzlinu /i když se mu bude lépe trávit/.
 

 

 

Zdroj: Oxalis