Není čaj jako čaj

02.04.2010 13:09

Není čaj jako čaj...


Pití čaje je prý v teplých dnech nejspolehlivější ochranou před žízní. V našich podmínkách se čaj nejvíce využívá za chadnějšího počasí.

Angličané čaji věnují mimořádnou pozornost a řadí konzumaci čaje mezi obřadní události a právě tak japonský čajový obřad.Velká obliba tohoto nápoje téměř po celém světě svědčí o jeho nesporných kvalitách.

Patří-li čaj mezi vaše oblíbené nápoje, máte i svůj zcela zvláštní způsob přípravy?

Na přípravu černého čaje se hodí dvě konvice Takže jak správně připravíme černý čaj? Nejprve dáme vařit vodu. Potom konvici či jinou nádobu vhodnou k vylouhování čaje vyhřejeme nejlépe tím, že ji na krátký čas naplníme horkou vodou. Když se voda blíží bodu varu, nasypeme do vyhřáté konvice čajové lístky. Obvykle se používá na čtvrt litru vody jedna lžička čaje.

Pokud připravujeme čaj v konvici s obsahem přes půl litru, přidáme k počtu předpokládaných šálků ještě jednu lžičku navíc. Na okamžik přiklopíme víčkem, aby čajové lístky ve vyhřáté a napařené konvici zvláčněly a byly připraveny vydat svou specifickou chuť a vůni. Následně čaj spaříme vroucí vodou a přiklopíme víčkem.

Čaj louhujeme v rozmezí od dvou do šesti minut. Krátce louhovaný čaj je řízný, aromatický a velmi osvěžující. Delší doba louhování dává vyniknout jeho těžké svíravé chuti a mírně zklidňujícím účinkům. Poté čaj rozlijeme do šálků nebo přelijeme do jiné, předem vyhřáté konvice. To proto, abychom zamezili dalšímu louhování. Čím déle se čaj louhuje, tím více se do nálevu vyplavují třísloviny, které způsobují jeho svíravou chuť.

Připrava zeleného čaje...

Zelený čaj je na přípravu mnohem náročnější než čaj černý, protože mezi jednotlivými druhy a jakostmi zeleného čaje existují takové rozdíly, že se každý připravuje jinak.

Žádný zelený čaj nezaléváme vroucí vodou, ale necháme ji vychladnout na teploty 60-85 C. Kvalitní sorty je možné zalévat několikrát za sebou. Vodu přivedeme k varu a počkáme, až se ochladí na teplotu vhodnou pro zvolený druh zeleného čaje. Obecně platí, čím kvalitnější čaj, tím chladnější voda. Odměřené množství čajových lístků, většinou jednu až dvě lžičky na čtvrt litr vody, vložíme na dno vyhřáté konvice či šálku. Po chvíli určené k zvláčnění lístků na ně vlijeme vodu zchladlou na požadovanou teplotu a přiklopíme víčkem.

U kvalitnějších druhů zeleného čaje postupujeme obráceně. Nejprve nalijeme do konvice vodu. Když patřičně zchladne, vsypeme do ní čajové lístky. Tímto způsobem si zajistíme pomalé a rovnovážné louhování prvního nálevu a plnou chuť nálevu druhého. Když se po dvou až tříminutovém louhování čajové lístky rozvinou a změknou, teplotu vody jste zvolili správně.

Je mnoho druhů čajů, mnoho způsobů přípravy, mnoho konzumentů a mnoho milovníků čaje. Čas věnovaný přípravě kvalitního nápoje se nám nepochybně vrátí v nespočtu malých i velkých radostí, jež nám pití lahodného moku způsobí.

zdroj: www.hka.cz