Nachlazení a chřipka

18.10.2010 19:35

 Co to je nachlazení a chřipka

Protože chřipka i běžné nachlazení jsou onemocnění dýchacích cest, bývá někdy nesnadné určit, co vás právě potkalo. Nachlazení se obvykle vyvíjí postupně, kdežto chřipka udeří náhle: ráno ještě máte pocit plného zdraví a odpoledne se už cítíte velice špatně. Klasické příznaky nachlazení - ucpaný nos, bolesti v krku, chrapot a kýchání nebývají tak závažné jako příznaky chřipky, k nimž patří horečka, nesmírná únava, bolesti hlavy a svalů.

Také uzdravování je při těchto infekcích různé; nachlazení trvá obvykle týden, ale máte-li v pořádku imunitní systém, mohou vás příznaky obtěžovat jen tři čtyři dny. Chřipka může trvat až deset dní, ale únava, která ji provází, může přetrvávat i několik týdnů. Po nachlazení se zřídka objevují závažnější komplikace, chřipka však může způsobit těžký zánět průdušek i zápal plic.

Chřipka a její příznaky

  • pocit napětí v hlavě a na plících
  • kýchání a kašel
  • bolesti v krku
  • vodnatá sekrece z nosu
  • bolesti svalů
  • horečka a zimnice
  • bolesti hlavy
  • únava

Příčiny chřipky a nachlazení

Nachlazení i chřipku vyvolávají viry, které se uchytí na sliznici nosu nebo krku, rozšíří se v horních cestách dýchacích a někdy přejdou až do plic. Odpovědí imunitního systému je zaplavení postižených oblastí bílými krvinkami bojujícími s infekcí. Příznaky nachlazení a chřipky nejsou působeny samotnými viry. Jsou výsledkem pokusů organismu odvrátit infekci. Chřipka i nachlazení jsou častější v zimě, když topení snižuje v bytech vlhkost vzduchu. Nedostatek vlhkého vzduchu vysušuje nosní sliznici a vytváří tak dokonalou základnu k množení virů.

Vitamin C nezabrání vzniku nachlazení, ale může pomoci zkrátit jeho trvání nebo minimalizovat příznaky. Echinacea povzbuzuje imunitní systém k zahájení útoku proti virům. Zinkové tablety mohou rovněž pomoci zastavit nachlazení pravděpodobně tím, že přímo ničí viry. Několik kapek eukalyptového oleje do horké vody k inhalaci je výtečným prostředkem k splasknutí sliznic. Nálev z bezinkového květu působí protizánětlivě a posiluje činnost dýchacího ústrojí. Odstraňovat toxiny pomáhají čaje z řebříčku a lipového květu.
Vyvine-li se po nachlazení bakteriální superinfekce, jako je sinusitida a bronchitida, přidejte při prvních příznacích česnek ¬obsahuje složky, které mohou zabránit pronikat bakteriím do tkání. Chcete-li hodně posílit imunitní systém, zkombinujte při léčení třezalku s echinaceou.

Co ještě můžete dělat

Myjte si často ruce, abyste snížili možnost zachycení infekce.
V zimě zvlhčujte vzduch v bytě zvlhčovačem.
Uvažujte o očkování proti chřipce; vytvoření imunity trvá šest až osm týdnů, proto se nechte naočkovat již na podzim, než začne chřipková sezona. Každý rok se objevují jiné kmeny viru chřipky, takže je nutné každoroční očkování.

Zajímavost na závěr

Podle jedné studie se rychleji zotavovali z chřipky ženy a muži, kteří užívali bezinkový květ.U 93 procent pacientů, kteří užívali tuto léčivku, se zlepšily příznaky během dvou dnů

Řebříčkový, bezinkový a mátový čaj pomáhá zmírňovat příznaky chřipky.

Smíchejte léčivky ve stejném poměru a 10g směsi přelijte vroucí vodou; louhujte 10 minut a sceďte. Pijte třikrát denně.

Účinný a velké oblibě se těší také zázvorový čaj nebo nálev z 10g kořene přelitého 100 ml vroucí vody.