Lymská borelióza

27.06.2011 20:08

Lymská borelióza

Borelióza a historie

Tato choroba dostala název podle města Lyme v Connecticutu, kde byla v polovině sedmdesátých let poprvé identifikována. Od té doby se její výskyt zintensivnil. V roce 1983, rok poté, co začal celostátní výzkum lymské boreliózy, bylo oficiálně hlášeno 48 případů. Do roku 1991 toto číslo stouplo na 9344, což představuje téměř 200x zvýšení, a nemoc se do té doby nevyskytla pouze na Aljašce, v Arizoně, na Havaji, v Montaně a Nebrasce. Přibližně 90 procent hlášených případů v USA se vyskytlo v Kalifornii, Connecticutu, Massachusetts, Minnesotě, New Jersey, New Yorku, Rhode Islandu a Wisconsinu. Vyskytuje se i v Evropě, Rusku, Číně, Japonsku a Austrálii.

Jak se lymská borelióza přenáší

Lymská borelióza je nejčastější klíšťaty přenášenou nemocí ve Spojených státech. Bakterie, které ji způsobují, druh Borrelia burgdorferi, jsou přenášeny klošem jelením (druhem klíšťat, který žije na jelenech a myších). V Kalifornii však dochází i k přenosu příbuzným druhem, který žije na jiných druzích hlodavců. Oba druhy roztočů jsou velmi malé. Dospělý exemplář je menší než 2,5 mm, a larva není větší než špendlíková hlavička. Je velmi obtížné je zpozorovat, protože jsou ještě menší než běžné psí klíště. Často proto tito roztoči pozornosti napadeného unikají. Dospělí jedinci mohou přežívat na řadě živočichů, především na jelínkách, ptácích, veverkách, kravách, koních, kočkách, psech, ještěrkách a podobně. Klíště ze svého hostitele odpadá v travních porostech pastvin nebo kulturních porostů, nebo do křovin v lesích, z nichž se dostává na procházející lidi i zvířata, z nichž udělá svého nového hostitele. Není ničím překvapivým, že nejčastěji napadá lidi, kteří tráví hodně času v lesích nebo v jejich okolí, a že se nejhojněji vyskytuje v létě a na podzim. I domácí zvířata, jako jsou psi a kočky, mohou tyto parazity zanést domů, kde může dojít k přenosu na člověka.
Poté, co klíště kousne, vyčkává několik hodin, než se začne živit krví hostitele, a jakmile k tomu dojde, pokračuje odsávání tři až čtyři dny. Při sání může parazit nakazit infekčním organizmem krev hostitele. Čím déle je klíště přisáto, tím vyšší je riziko onemocnění.

Borelióza a její příznaky

Symptomy lymské boreliózy jsou velice variabilní, stejně jako její inkubační doba, která se pohybuje od 2 do 32 dní. Prvními příznaky může být červenavá vyrážka. Ta je způsobena migrací infekčního organizmu ven kůží a může se objevit kdekoliv a kdykoliv v době od několika dní do několika týdnů po kousnutí. Vyrážka se obvykle kruhovitě šíří, zatímco střed se postupně hojí. Z toho důvodu je někdy nazývána "býčím okem". Spolu s vyrážkou (někdy místo ní) dochází k projevům únavy, chřipkových příznaků, obtíží se spánkem, svalových slabostí, bolestí hlavy a zad a někdy ke zvracení.

Stádia boreliózy

Choroba obvykle prochází třemi stadii, ačkoliv ne každý pacient prodělá všechny:

  1. Tři dny až tři týdny po kousnutí klíštěte se objevují na kůži malé vyvýšené pupínky a vyrážka, které mohou pokrýt celý trup. Tyto problémy vymizí po několika dnech až týdnech. (V případě, že se vyrážka objeví, ihned na místě kousnutí, může jít o reakci na něj a ne na bakterii, která způsobuje lymskou boreliózu.) Horečka, zimnice, zvracení a bolesti v krku jsou častými průvodními znaky tohoto stadia.
  2. Obličejové ochrnutí se může objevit po týdnech i po měsících. V té době může dojít i k zbytnění sleziny a otokům mízních uzlin, prudkým bolestem hlavy, rozšíření srdečního svalu a abnormálnímu srdečnímu rytmu.
  3. Po dlouhé době se ještě následkem lymské boreliózy může projevovat chronická bolest hlavy, ztuhlost krku, bolesti kloubů postihující kolena, otoky a bolesti jiných kloubů a dokonce i degenerativní svalové poruchy.

Protože je kousnutí klíštěte obvykle nebolestivé, inkubační doba dlouhá a příznaky lymské boreliózy tak mnohočetné, porucha může být celé týdny i měsíce nerozpoznaná. Lékař nemusí poznat, o jakou nemoc jde, než dojde k projevům pokročilých stadií. Lymská borelióza se vyznačuje příznaky, které připomínají roztroušenou sklerózu, dnu, lupus a chronický únavový syndrom, a chybná diagnóza není ničím neobvyklým. Jakmile dojde k projevům artritidy, bolest kloubů a ztuhlost se může projevovat i po letech. Podle odhadu trpí asi 10 procent lidí, kteří tuto lymskou boreliózu prodělali, trvale ztuhlostí kloubů ..

Borelióza a její léčba

Lymská borelióza je léčitelná a téměř vždy jsou její následky odvratitelné, pokud je léčba zahájena včas. Pokud však není nemoc léčena již v počátečním stadiu, dochází k rozvoji zbytnění sleziny a mízních uzlin, k nepravidelnostem srdečního rytmu, artritidě a poškození srdečně cévní a centrální nervové soustavy. Někteří lidé zjišťují, že projevy choroby u nich po dvou či třech letech ustupují, u jiných jde o chronické problémy. Často se příznaky vytratí a znovu se projeví s dalším kousnutím klíštěte.


Byl již vypracován test k identifikaci lymské boreliózy. Využívá se při něm krevního vzorku, v němž se měří množství určitých protilátek, které se obvykle množí v období tří dnů až tří týdnů po infekci.

Byliny

  • Vojtěška poskytuje potřebné minerální látky.
  • Kořen smetanky, ženšen a přeslička jsou potřebné k regeneraci krve a poškozených tkání.
  • Echinacea podporuje imunitní systém.
  • Vodilka je přírodní antibiotikum. Berte 1/2 kapátka výtažku z vodilky bez alkoholu třikrát denně po dobu jednoho týdne. Pro rychlejší výsledky je možná aplikace pod jazyk nebo je možné užívat vodilku formou odvaru.
    Upozornění: Vodilku neužívejte vnitřně denně déle než týden, neužívejte ji v těhotenství a jen opatrně k ní přistupujte v případě alergie na ambrózii.
  • Výtažek z mléče zelinného chrání játra.
  • Jetel luční čistí krev.

Doporučení

  • Do svého jídelníčku zařaďte dostatek česneku nebo berte česnekové doplňky. Jde o přírodní antibiotikum a prostředek k posílení imunity.
  • K doplnění živin potřebných pro regeneraci tkání doplňujte včelí pyl, případně mateří kašičku.
  • Užívejte "zelené nápoje" k doplnění chlorofylu, který podporuje detoxikaci a další cenné živiny a enzymy. Vhodným preparátem je Kyo-Green, výrobce Wakunaga.
  • Pokud se na vašem těle kdekoliv objeví vyrážka typu "býčí oko", navštivte lékaře i tehdy, nejste-li si žádného kousnutí klíštětem vědomi. Včas zahájená léčba je nezbytná.
  • V případě, že jsou předepsána antibiotika, doplňujte denně acidofilní preparáty.
  • Dopřávejte si horkou koupel. Teplo zmírňuje bolest kloubů.

Podnikejte preventivní opatření k zabránění kousnutí klíštětem

  • Pokud trávíte určitý čas v lese nebo v jeho blízkosti, noste dlouhé kalhoty a zastrkávejte si je do ponožek. Noste košile s dlouhým rukávem a vysokým límcem a klobouk i rukavice. Přednost dávejte světlému oděvu, aby byla klíšťata snáze viditelná.
  • Užívejte repelent s obsahem diethyl toluamidu na šaty, krk a všechny odkryté části těla kromě obličeje. Tento preparát (deet) vydrží déle a je bezpečnější na látce, a proto oděvem zakrývejte co možná největší plochu těla. Neužívejte jej v nadměrném množství. Pečlivě dodržujte doporučení uvedená na obalu a jakmile vejdete do domu, smyjte repelent z těla.
    Upozornění: Deet je extrémně jedovatý a v případě požití může mít smrtelné účinky. Při jeho používání dodržujte maximální opatrnost, zvláště v přítomnosti dětí. Neužívejte jej na šaty nebo jiný materiál s obsahem plastových nebo syntetických hmot, jako je nylon a polyester, protože tyto látky jím mohou být nevratně poškozeny (některé nátěry a laky deet dokonce rozpouští.
  • Poté, co se vrátíte z přírody, prohlédněte se a hledejte pupínky a smítka velikosti špendlíkové hlavičky na oděvu. Toto udělejte ihned - čím déle je klíště přisáto, tím vyšší je riziko vzniku lymské boreliózy.
  • Pokud děti v létě tráví hodně času venku, prohlížejte je před spaním. Důkladně jim prohlédněte vlasy, uši, podpaží, třísla a podkolenní jamky. Po příchodu zvenku je vysprchujte a důkladně jim vyperte šaty.
  • Prádlo sušte v elektrické sušičce půlhodiny, abyste docílili usmrcení všech klíšťat, která se v něm mohla vyskytnout. Vypráním, přes použití horké vody a bělicích prostředků, neusmrtíte všechny parazity.
  • Než pustíte domácí zvířata do bytu, zkontrolujte je. Mohou vnášet klíšťata, která z nich doma odpadnou a přemístí se na lidi.
  • V lesích a zarostlých oblastech se snažte chodit středem cest a nevcházet do porostu.
  • Trávníky před domem stříhejte a odstraňuje z nich spadané listí a nečistoty.

 

zdroj:  Bible předpisů zdravé výživy, vydavatelství PRAGMA