Kuskus a co to vlastně je?

22.07.2010 19:18

Kuskus (couscous)

Slyšeli jste už o kuskusu? Předpokládám, že většina z vás už ano a dokonce někteří z vás ho měli možnost i ochutnat. Přesto pro ty, kteří o něm buď vůbec neslyšeli či ho jen viděli a netuší, jak se dají v kuchyni využít ta malinkatá kulatá zrnka, je tento článek. Dozvíte se, z čeho se kuskus vyrábí, jak s ním pracovat a především, jaká je to všestranná surovina při přípravě pokrmů.

                                                                                                                                                                         Co je to kuskus (Kus-kus / Cous-cous)

Říkáte si z čeho vlastně jsou ta malinká drobná zrníčka? Ač by to člověk na první pohled určitě netipnul, jedná se o druh těstovin. Je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se zpracovaná do drobných kuliček. Ty jsou poté napařovány a vysušeny.

                                                                                                                                                                        Kolébka kuskusu

Původ kuskusu není zcela jistý. Historikové se totiž nemohou dohodnout, kde má kuskus své „kořeny“. Nejčastěji se ale můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky. A především jsou s ním spjati Marokánci. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity.

                                                                                                                                                                              Nákup kuskusu

Kuskus můžeme nejčastěji nalézt v prodejnách se zdravou či racionální výživou. Už jen z tohoto důvodu si myslím, že proto ještě neprorazil do našich kuchyní v takovém měřítku jako například rýže, ačkoliv má téměř stejné využití jako ona a kterou kupujeme naprosto běžně. Ale kuskus se dá koupit už i v supermarketech a cena se pohybuje okolo 30 Kč za 500 g.

                                                                                                                                                                                   Druhy kuskusu

Na trhu se můžeme setkat s kuskusem, který se vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev pšenice, a tudíž se přichází o největší množství cenné vlákniny, ale i vitaminů a minerálů. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto látky zachovává. Vyrábí se totiž z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu. Tento kuskus se dá koupit v především v bio kvalitě. Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice. Na vás už je, který si vyberete…ať už podle chuťových vlastností či zhlediska zdraví.

                                                                                                                                                                  Příprava kuskusu

Kuskus má jednu neocenitelnou výhodu při přípravě, a to, že se nemusí vůbec vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a chvíli počkat než nabobtná. Při nabobtnávání krásně sám změkne.

                                                                                                                                                                      Základní způsob přípravy

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití necháme cca 10 – 15 minut stát, pročechráme vidličkou a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžeme různě dochutit.

                                                                                                                                                                     Další ochucení

 Kuskus pak už můžete ochutit podle vaší fantazie a podle vašich chutí. Jeho variabilita je velmi široká. Dá se připravovat jak na slano, tak i na sladko. Po velmi rychlé přípravě kuskusu ho lze dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním…

Zde pár tipů:

Osvěžující salátek

Změklý kuskus nechejte vychladnout, přidejte do něj čerstvou zeleninu a olivový olej nebo jogurt a salátek je na světě. Samozřejmě do něj můžete přimíchat další suroviny podle chutí.

Na italský způsob

Do kuskusu stačí přidat osmahnuté olivy nebo žampiony, dále česnek, černý pepř, bazalku, oregano nebo tymián. A místo namočení kuskusu ve vodě je ho lepší namočit v zeleninovém bujónu.

Po indicku

Indický kuskus dostaneme, když na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom a pak přidáme červenou čočku nebo hrášek, které v pánvi s kořením uvaříme doměkka. Teprve pak přisypeme kuskus.

Mexický kuskus

Na pánvi osmahneme čili, česnek, trošku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek či fazole a rajčatový protlak + klidně ještě nakrájená rajčata (těch není podle mě nikdy dost). Do prohřáté směsi pak už jen stačí nasypat kuskus a zalít šťávou z nasekaných rajčat, která do pokrmu zamícháme až před samotným servírováním.                                                                                                                                                                                                  

Bc. Sandra Schmidová

Článek vznikl za pomocí:  probio.cz