Křečové žíly a jak na ně?

15.07.2010 19:40

Křečové žíly

Krásné nohy bez křečových žil - Jak na to?
 
Křečové žíly jsou jasně viditelné žíly pod kůží, které se kroutí, mají ztenčenou stěnu a jsou rozšířené. Nejčastěji jsou postiženy povrchové žíly dolní končetiny. Jsou postiženy i žilní chlopně, které umožňují krvi , aby tekla směrem k srdci. Při narušených chlopních se krev vrací dolů a může zvyšovat tlak na žilní stěny a přispívat k dalšímu zhoršení.
 
Základní příčinou je genetická dispozice, která vede k poruše metabolismu kolagenu v žilní stěně.Ví se, že děti, jejichž oba rodiče měli křečové žíly, budou trpět tímto onemocněním  s 98% pravděpodobností. Při dědičnosti hraje hlavní roli otec. Jestliže trpěl křečovými žilami pouze on, riziko, že jeho potomci problém zdědí, je až 70%.
Podporujícím faktorem dále může být dlouhé stání a sezení, nedostatek pohybu, kouření a obezita. Riziko vzniku křečových žil roste s věkem.
 
Příčiny a zhoršující vlivy:
-         genetická dispozice
-         dlouhé stání, sezení
-         nedostatek pohybu
-         zácpa
-         těhotenství
-         obezita
-         vysoký krevní tlak
-         nedostatek vlákniny, rutinu ve stravě
 
Křečové žíly se zpočátku projevují napětím a tíhou dolních končetin, únavou a bolestí v lýtkách, zejména navečer, po delším stání, sezení nebo po větší námaze. V dalším období dochází k otokům kolem kotníků, nastává svědění a pálení dolních končetin, které ustoupí při chůzi a v chladu. Častým příznakem jsou noční křeče. Odtud název křečové žíly.V posledním stádiu dochází ke kožním změnám .Vytvářejí se tzv. metličky, modročervené rozvětvené obrazce z drobných cév. Mohou vznikat žilní vředy. Kromě nepěkných změn na kůži může nastat i nebezpečná trombóza - ucpání žíly krevní sraženinou.
Jestliže proud krve sraženinu dopraví do plic a tam se ucpe důležitá céva, vznikne životu nebezpečná situace - plicní embolie.
 
Z důvodu předejití popsaných komplikací je vždy potřeba věnovat tomuto onemocnění náležitou pozornost. Důležitá je úprava životního stylu, popřípadě užívání správného doplňku stravy.
 
Následky a komplikace křečových žil:
-         nepěkný vzhled končetin
-         chronická žilní nedostatečnost
-         trombóza postižené žíly
-         zánět žíly a jejího okolí - flebitida
-         bércové vředy- vznikají při poranění křečových žil
-         plicní embolie
 

Léčba

Kauzální léčba varixů neexistuje, neboť nelze odstranit genetickou příčinu onemocnění. Při určitém stupni postižení žil je třeba provést chirurgický výkon, který odstraní nemocné cévy a dále pečovat o končetiny pomocí konzervativní terapie a řady preventivních opatření. Vždy je třeba mít na paměti, že žilní městky jsou onemocněním chronickým a proto je třeba věnovat nohám trvalou péči a pozornost.
1.Strava
Nutno upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů, rutinu a citrínu. Doporučujeme zvýšenou konzumaci pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže Natural, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, flavonoidu rostlinného původu. Tím, že snižuje propustnost krevních kapilár, zabraňuje tvorbě neestetických křečových žil. Jestliže budete mít v těle dostatek rutinu, zabráníte praskání cév a drobnému krvácení pod kůží.
Vyzkoušejte hroznový olej  lisovaný za studena ze semen hroznů. Obsahuje velké množství bioaktivních  látek (zejména oligomerních proantocyanidinů - OPCs). Klinicky byl prokázán vliv těchto látek na zvýšení elasticity pokožky, zvýšení pevnosti kapilár, tepen a žil, zvýšení vitality krevních buněk. Vykazuje velice silnou antioxidační aktivitu, zejména pak v kombinaci s vitaminem C a E. Redukuje kapilární lomivost. Omezuje vznik křečových žil, otoky a bolesti nohou. Vyniká silnou aktivitou proti volným radikálům, inhibicí enzymatických systémů, které rozvíjejí zánět a omezují tvorbu histaminu.
 
Šťávy:
Denně 5dcl mrkvové šťávy

Čaje:
Denně 10minutový odvar z pohankových otrub (slupek): 1 lžíce na šálek vody
Denně 1 šálek čaje z květu kaštanu koňského: odvar, 1 čajová lžička na 1 šálek. Pokud máte vysoký tlak pijte i čaje na snížení krevního tlaku.
Vitamíny a potravinové doplňky:
- vitamín C s bioflavonoidy 2-3 g denně
-         30 mg zinku (možno nahradit 7 dýňovými semínky denně)-podporuje hojení
-         200mg vitamínu E- podporuje krevní oběh a brání vzniku pocitů tíhy v nohách
-         Lecitin - emulgátor tuků, usnadňuje krevní oběh, snižuje hodnotu cholesterolu, preventivně pomáhá při onemocněních kardiovaskulárního systému, chrání játra, tlumí únavu a pocity úzkosti. Zmírňuje bolesti kloubů. Zpomaluje projevy stárnutí.  

 
Omezte rafinované sacharidy, jako jsou sušenky, koláče, dorty apod.
Vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým jídlům,tabáku, alkoholu a soli.
 
2. Cvičení
Cviky které odkrvují přetížené nohy a posilují je nenásilným způsobem: "šlapání na kole", svíčka.
Dopřejte nohám "žilní gymnastiku" - s patami na podlaze zvedejte opakovaně špičky z podlahy nebo zvedněte nohy z podlahy a provádějte krouživý pohyb.
Dostatek pohybu - pohyb podporuje cirkulaci krve a svalovou pumpu. Z pohybové terapie se doporučuje obzvlášť jízda na kole, procházky, plavání a cvičení ve vodě. Vhodné nejsou tzv. rychlé míčové sporty jako tenis, squash, fotbal, ani silové sporty typu vzpírání.
 
3. Koupele
Každé ráno a večer střídáme studené a teplé koupele, 3 minuty v teplé a 1 minutu ve studené, střídáme 5 krát.
Uvidíte jak vaše nohy doslova pookřejí po pravidelném sprchování nebo koupeli lýtek ve studené vodě. Koupelemi nohou v odvaru z kůry bílého dubu podpoříte krevní oběh.
 
4. Obecná doporučení
- nepřekřižujte nohy, když sedíte
- nenoste vysoké podpatky - nejlépe s podpatky vysokými 3 - 5 cm
- nenoste příliš upnuté oblečení kolem lýtek a stehen, které by mohlo omezovat cirkulaci
- udělejte si denně 10- 15 minut přestávku, kdy dáte nohy vzhůru nad úroveň srdce (například při lehu na zádech, nechat dolní končetiny odpočívat na třech až čtyřech polštářích)
- zamezte dlouhému stání či sezení
- nevystavujte své nohy vysokým teplotám (koupání, sauna) - ty mají za následek roztahování žil
-  neškrábejte si svědící pokožku na křečových žilách, mohli byste způsobit vznik vředů a krvácení
- vyhněte se zvedání těžkých břemen
 
5. Kompresní léčba
Kompresivní terapie s pomocí elastických obvazů a kvalitních stahovacích punčoch dodnes patří k nejúčinnějším metodám při onemocnění žil. Vyvíjejí zvenku tlak na žilní stěny a působí tak proti hromadění krve v žilách. Při výběru tohoto typu léčby je nutné se řídit závažností postižení a vyhledat odbornou radu lékaře.
 
6. Žilní léky (venofarmaka)
Obsahují většinou účinné látky z rostlin, mohou podpořit správnou funkci žil a zmenšení otoků nohou. Jejich působením dochází k obnově správné funkce žil, zvýšení jejich pevnosti, pružnosti a snížení jejich propustnosti.
Vyzkoušejte Venuregen gel – gel obsahuje směs bylin, které mají zesilující účinek na žilní stěny a zvyšují jejich pružnost. Snižuje otoky nohou. Také je využíván na bolestivé klouby a svaly. Obsahuje výtažky z kaštanu (jírovec maďal), arniky horské, řepíku lékařského, borůvky,chilly papriky pro prohřátí, rutinu který podporuje účinek aescinu.
 
Velmi vhodné jsou přípravky s obsahem jírovce(kaštanu).
Účinnými složkami jsou aescin, flavonoidní glykosidy a třísla. Účinně snižuje otoky. Můžete si vybrat jaká aplikační forma by vám vyhovovala. Mezi nejoblíbenější patří např.:
Kaštanový gel či krém – ideální pro večerní použití
 
Vašim nohám uleví také řepíkový gel - řepík patří mezi osvědčené léčivé byliny. Kromě cévní nedostatečnosti jej používejte na zanícenou kůži, kde má blahodárný vliv.
Poslední nabídnutý přípravek bude gel z dubové kůry.  Je tvořen komplexem bylin, které léčí nejen cévní nedostatečnost, ale také působí protizánětlivě. Hojí kožní záněty, omrzliny, odřeniny, mokvavé ekzémy a modřiny. S úspěchem se používá při nadměrném pocení nohou. Po jeho použití se výborně vstřebávají otoky.
 
Náš tip!
Vyzkoušejte zábal neboli zapářku.
Natřete končetinu bylinným gelem a přiložte zábal. Zábal není nikdy teplý, pouze vlažný. Je to textil (ručník) namočený do vody pokojové teploty, tedy asi 18-20 °C teplý a pak vyždímaný. Přes tento vlhký textil se přiloží silnější vrstva suchého textilu (mezi 0 vrstvy je možné vložit igelit). Navrch se dá přikrývka (larisa). Zábal ponecháme asi 1 hodinu.
 
7. Invazivní léčba
Dokud jsou malé metličky kosmetickým problémem, dají se odstranit laserem. V těžkých případech přichází v úvahu operační zákrok, což je účinný způsob, jak vyřadit ty žíly, které už neplní svou funkci.
 
-         sklerotizační injekce: účinkuje převážně na malé žíly, účelem je srůst žilních stěn a uzavření žíly
-         laser – u výskytu malých metliček
-         operační odstranění křečových žil
-         onemocnění se bude znovu vracet, pokud se neodstraní příčina
 
 
Prognóza:
Při přísném dodržování se křečové žíly ztratí či zlepší za 2-8 měsíců.
 
 
 

 

zdroj:daryprirody.cz