Kinetóza- cestovní potíže

02.08.2010 15:51

Cestovní potíže - kinetóza

Cestování může znepříjemnit onemocnění nazývané kinetóza (mořská nemoc). Nepříjemná je i nemoc vznikající změnami časových pásem. Potíže bývají naštěstí jen krátkodobé. Točení hlavy a závratě mívají delší trvání, ale přírodní prostředky mohou přinést úlevu.

Co to jsou cestovní potíže

Většina z nás zažila pocity závrati nebo nevolnost při cestování autem, letadlem nebo lodí. a kdo zažil opravdu dlouhý let, zná důvěrně pocit únavy a poruchu spánkového rytmu vyvolané změnou časového pásma. Řídká, vodnatá stolice je způsob, kterým se tělo zbavuje škodlivých látek, a trvá obvykle jen několik dnů. Pocity nejistoty a někdy i mdloby nebo závratě, kdy máte dojem, že se kolem vás točí celý svět, mohou být vyvolány i jinými faktory.

Příznaky

. nauzea a zvracení
. závratě, slabost, pocit nejistoty v prostoru nebo pocity na omdlení
. zívání, únava a ospalost

Příčiny cestovních potíží

Kinetóza vzniká, když se oči snaží zaostřit na pohybující se scenerii a vnitřní ucho, které pomáhá orientaci v prostoru, vysílá do mozku protichůdné signály. Pásmovou nemoc pocítíte, když váš přirozený denní rytmus není synchronizován s aktuálním časem. Epifýza (žláza s vnitřní sekrecí) vylučuje melatonin regulující náš cyklus bdění a spánku podle střídání světla a tmy. Změna časového pásma tento cyklus narušuje. Průjem bývá způsoben virovou nebo bakteriální infekcí z kontaminované stravy nebo vody.

Jak mohou pomáhat potravinové doplňky

Čerstvý i konzervovaný zázvor je velmi účinný v prevenci i léčbě nevolnosti spojené s kinetózou. Působí prakticky okamžitě a nemá vedlejší účinky předepisovaných léků, jako je ospalost a neostré vidění. Hořčík je dobrý, celkově tonizující prostředek k uklidnění nervů, který dokáže zmírnit cestovní nevolnost, a také vitamin B6 pomáhá zmírňovat nauzeu. Máta peprná je ve všech formách dobrým prostředkem proti kinetózám; zkuste se napít mátového čaje, kápnout si mátový olej na jazyk nebo vdechovat jeho vůni z papírového kapesníku.
Zvládnout únavu vyvolanou změnou časového pásma vám pomůže čínský ženšen svými posilujícími a protistresovými účinky. Můžete ho užívat současně s jinými léky. Přetrvávají-li závratě delší dobu, vyhledejte raději lékařskou pomoc k vyloučení jiné, vážnější příčiny. Podle jedné studie pomohl jinan dvojlaločný, který zvyšuje průtok krve mozkem, téměř polovině nemocných s chronickými závratěmi; je nutné užívat ho 8 až 12 týdnů, než je patrný účinek. Také hořčík působí preventivně při závrati. Vitamin 86, který je nezbytný pro normální funkci mozku a nervů, může v určitých případech pomáhat při zmírňování chronických závratí.

Co ještě můžete dělat

Při mořské nemoci:

- Udržujte hlavu pokud možno v klidu a omezte zrakovou stimulaci.
- Pomoci může i hluboké dýchání a čerstvý vzduch.
- Jezte jen lehkou netučnou stravu. Vynechte všechno, co by mohlo zatěžovat žaludek.
- K uklidnění žaludku pijte heřmánkový čaj.

Při pásmové únavě:

- Inhalace rozmarýnového oleje pomáhá zmírnit příznaky.
- Hned po startu si seřiďte hodinky a přizpůsobte všechny rutinní úkony - spánek a dobu jídla - času v cílovém místě.
- Nepijte alkohol a nezvyšujte množství vody a jiných tekutin, které pijete. Pokuste se vyhnout kofeinu.

Při točení hlavy a závratích:

- Vyhýbejte se rychlým změnám polohy těla, zvláště rychlému vstávání z polohy vleže, a prudkým pohybům hlavy.
- Mohou vám pomoci techniky ke snížení citlivosti. Pohybujte několikrát za sebou hlavou způsobem, který vám vyvolává točení hlavy, a opakujte to  

  denně po několik týdnů.

VÍTE, ŽE
Stres a úzkost mohou zhoršovat stavy závrati a cestovní nevolnost. Jedním z řešení těchto obtíží je jóga a meditace s užíváním vybraných doplňků.

FAKTA&RADY
Cestovní nevolnosti lze sice předcházet, ale je obtížné ji léčit; vždy raději použijte některý prostředek dříve, než se objeví první příznaky.

Jste-li hodně unaveni, zdřímněte si; může vám to pomoci zvládnout pásmovou nemoc. Příliš dlouhý spánek však přizpůsobování zhoršuje. Zdržíte-li se v novém časovém pásmu jen krátce, přizpůsobování není nutné.

Vyhledejte lékaře

Pociťujete-li přetrvávající nevolnost - může jít o jaterní onemocnění.
Jsou-li závratě spojené s pocitem otupělosti, zrychleným tepem, mdlobami, rozmazaným viděním nebo poruchou řeči.
Jsou-li závratě stále častější nebo trvalé.

 

Autor: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr