Každý chce být mladý a krásný...a co takhle meruňky

12.04.2010 15:56

Jíte meruňky? Nebudete stárnout!

Číňané znali meruňky již před 5 tisíci lety. Považovali je za jeden z prostředků prodlužujících život. Meruňky jsou plody stromu z čeledi růžovitých původem z pohoří Tien-šanu a severní Číny. Je to teplomilná opadavá dřevina.
Meruňky obsahují hodně sacharidů, organických kyselin a minerálních látek (železo, bor, draslík), vitamíny (B, C a PP) a provitamin A. Léčivé účinky mají i jádra meruněk - obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamin B, ve větších dávkách jsou však toxické.
Ovoce skvěle chutná syrové, ale velmi hodnotné jsou i sušené meruňky.
Ve francouzském léčitelství se meruňka doporučuje proti stárnutí, meruňky pomáhají při celé řadě nemocí jako například při léčbě anémie (ovlivňují proces krvetvorby), srdečně-cévních onemocnění horních cest dýchacích.
Působí regulačně na trávicí soustavu. Zlepšují chuť k jídlu, pomáhají při neurózách, nespavosti, hypo a avitaminóze, urychlují průběh rekonvalescence, zlepšují zrak, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Meruňky se v lidovém léčitelství používají také při onemocnění zvané DNA a močových problémech.
Jemně nastrouhaná jádra se používají v kosmetice k peelingu (odstranění vrchní zrohovatělé vrstvy pokožky), olej z jader chrání a zjemňuje pleť, působí proti vráskám, teplý olej zmírňuje bolesti při zánětech ucha.

Tedy...kdo jí meruňky bude nejen žít dlouho, ale navíc bude zdráv a krásný...