Ječné zrno

27.06.2011 20:03

Ječné zrno

Ječné zrno, malý vřídek na očním víčku (obvykle na mazové žlázce oční řasy), způsobuje jeho bolestivost a otok. Ječné zrno se zpravidla objevuje, jste-li vyčerpaní nebo unavení, a proto obzvlášť náchylní k infikcím. Domácí léčivé prostředky dokážou bolest zmírnit a uspíšit léčbu.

Ječné zrno obvykle nepatří k vážným problémům. Způsobuje je infekce v mazové žlázce oční řasy. Vše skončí zpravidla tím, že ječné zrno praskne a hnis vyteče; někdy ječné zrno zmizí bez prasknutí. Jestliže se ječné neléčí, trápí nás 7 až 10 dnů. Cílem většiny léčebných metod je ječné zrno zmenšit, urychlit jeho prasknutí nebo zabránit šíření infekce a vytvořit imunitu vůči další infekci.

PREVENCE - ječné zrno

Zvyšujte imunitu vůči infekci pravidelným cvičením, zdravou výživou a zvládáním stresových situací. Ječné zrno je nakažlivé, proto by postižená osoba měla denně měnit ručníky a žínky a neměla by se o ně s nikým dělit. Bydlíte-li s člověkem, který má jakoukoli bakteriální infekci, dávejte pozor, abyste se po kontaktu s ním nedotýkali očí. Vždy si nejprve umyjte ruce.

Léčení ječného zrna

Nepokoušejte se vymáčknout hnis z ječného zrna. Pokud však samovolně praskne, opatrně hnis setřete.

Rostlinné léky na ječné zrno

  • Jezte denně dva stroužky syrového česneku, abyste posílili imunitu .
  • Uvařte si bylinkový čaj z následujících léčivých rostlin: ze světlíku (který pomáhá zmírnit jakoukoli infekci), z lopuchu nebo měsíčku (obě rostliny pomáhají proti infekci). Připravte si čaj, nechte ho vychladnout a udělejte si obklad. Opakujte každé dvě hodiny.
  • Jako doplněk léčby pijte denně dva šálky čaje z echinacey, lopuchu, vodilky, svízele a máty, abyste posílili imunitu.

 

Uklidňující obklad na ječné zrno

Na dřevěnou vařečku vložte kousek vaty a ovažte gázou. Ponořte vařečku do bylinkového čaje (viz odstavec Rostlinné léky) nebo do horké vody. Nechte ji trochu vychladnout a přiložte na oko na 5 až 10 minut