Jak na dobré zažívání a překyselený žaludek?

23.04.2010 10:35

 

Jak na dobré zažívání a překyselený žaludek?

Stále více lidí zažívá pocit vyčerpanosti, kdy cítí, že běží "na doraz", jako by se dostali až na dno svých možností. Většinou to odpovídá skutečnosti - tělo je totálně překyselené a rezervy zásaditých látek zcela spotřebované. Překyselení se rozrůstá a následuje pocit bezvýchodnosti, který se časem může rozšířit do všech oblastí života...

Někdy postačí k rychlému zklidnění organismu vypít velkou sklenici teplé vody nebo čaje, v níž rozpustíme vrchovatou lžičku jedlé sody. Blahodárný účinek pocítíme již během 20 minut a po dvou hodinách většinou dokážeme zvládnout situaci, jež nám předtím připadala bezvýchodná. To je rychlé odkyselení, ale tělu bychom měli dopřávat zdravou, zásaditou výživu a léto je pro to období velmi vhodné.

Ovoce a zelenina jsou elixíry mládí Optimální by bylo začínat každý den snídaní sestávající výhradně z ovoce nebo ovocných šťáv. Dodá nám to svěžest a dobrou kondici na celý den. I pokud nesnídáte, ráno určitě stihnete sklenici vody s citronovou šťávou. Teplá voda harmonizuje organismus a studená podporuje peristaltiku střev.

Léto je doba dozrávání ovoce, proč ho tedy nezařadit do jídelníčku v hojné míře.

Ananas - jeho enzymy jsou důležité a léčivé. Pomáhá čistit tělo, je zásaditý a harmonizuje acidobazickou rovnováhu.

Avokádo - je jedno z mála druhů ovoce, které obsahuje tuky. Hlavně kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky, je lehce stravitelná a má prokazatelně blahodárné učinky při potížích s cholesterolem. Má nejvyšší obsah vitaminu E z běžně dostupných plodů. Je také neocenitelné při ošetřování suché pleti, kdy zralou dužinu rozmačkáme a použijeme jako pleťovou masku.

Papája - vynikající alkalizátor. Dužnina obsahuje velké množství alkalických minerálů hlavně vápník, vitamín A a velmi koncentrované množství vitamínu C. Papája čistí a uklidňuje trávící soustavu. Zlepšuje poruchy trávení a zmírňuje plynatost.

Datle a fíky - mají vysoký obsah minerálních látek.

Meloun - při překyselení organismu učinkuje nejrychleji. Nejvhodnější je jíst meloun samotný, neboť jen tak se již za 20 minut ocitá ve střevech a začíná odkyselovat a čistit naše tělo.

Jablka - jsou zásaditá, měla by být konzumována se slupkou i jádřincem, takto pročišťují tělo a přirozenou cestou snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Hrušky - se také podílí na čištění těla, mají mírně projímavý účinek a obsahují mnoho důležitých minerálů.

Meruňky - jsou přímo "multivitamínový" bonbon. Mají velmi vysoký obsah beta-karotenu, který má vliv na snížení rizika srdečního infarktu, na dobrý zrak, zdravou kůži, vlasy a nehty. Dají nám také vitamin C, draslík a železo a křemík.

Jahody - v době sklizně je dobré sníst jich denně i půl kg. Pročišťují trávicí ústrojí, pomáhají vyloučit močové kameny, zmírňují bolesti při dně, artróze a revmatismu. Působí jako mírné tonikum na játra a působí antibakteriálně. Rozmačkané jahody použité jako pleťová maska, pleť omladí a rozjasní.

Banány - hramonizují srdeční rytmus a hladinu cukru v krvi. Rozšiřují vědomí, proto se jim říká plody moudrosti, zvyšují hladinu serotoninu v krvi, pozitivně působí na naši náladu a rozpoložení.

Hroznové víno - nezáleží na tom, zda jsou hrozny bílé nebo červené, vstřebávají se přímo do krve, stimulují nervy. Jsou nepostradatelnou součástí zásadité stravy i jako šťáva a velkou prevencí proti infarktu.

Abychom se nevystavovali zbytečně nebezpečí překyselení organismu, je vhodné také pít ovocné čaje a v teplém počasí se vyvarovat grilovaného masa, přepalovaného tuku, příliš kořeněné stravy a tvrdého alkoholu.

Ve výčtu domácího i exotického ovoce by se dalo pokračovat ještě dlouho, ovoce patří k létu téměř v jakémkoli množství. Nebojme se zařadit ho do jídelníčku a těšit se z nárůstu vitality a lehkosti, kterou konzumace takové stravy přináší.

zdroj: www.hka.cz