Co je to Psyllium a k čemu je dobré?
Originální indické psyllium
Psyllium (Jitrocel indický – Plantago ovata) je rostlina s nenápadnými květy a krátkými listy porostlými jemným chmýřím. Vyskytuje se hlavně v Indii, ale také v Iráku, Pakistánu a Austrálii.
K léčení se využívá hlavně osemení (vyčištěné obaly semen – Plantago ovata husk), která jsou nejbohatší na rozpustnou vlákninu.
Psyllium – stoprocentně přírodní, nenávyková rozpustná vláknina, vzniklá vyčištěním semen obalů Jitrocele indického. Neobsahuje barviva, konzervační látky ani chemické přísady.Absorbcí vody v trávícím traktu zvětšuje až 25-ti násobně svlj objem , snižuje hutnost zbytků potravy a urychluje průchod potravy střevy.Vzniklý gel pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním - mechanickou silou jako píst – odsouvá z trávicího traktu škodlivé splodiny.Po celém světě ho užívají milióny lidí.
Vzniklý gel má tišící účinky na stěny žaludku a střev, absorbuje odpadní látky a jedovaté toxiny uvolněné hnilobnými bakteriemi. Blahodárně působící gel není odbouráván žaludečními šťávami. Nahrazuje veškeré chemicky působící projímadla s negativními vedlejšími účinky. Je vhodné jako doplněk redukční diety, je vhodná vláknina i pro diabetiky. Účinně reguluje výšku hladiny cholesterolu v krvi. Není návyková látka.
Potenciální škodlivé (jedovaté a rakovinotvorné) látky jsou ve střevech gelem absorbovány a snižuje se tak jejich kontakt se sliznicemi žaludku a střev. Nabobtnáním Psyllia vzniká pocit "falešného zasycení" a zmenšuje se touha po jídle, což je důležité při snižování nadváhy.
Napomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Vydatně přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva, konečníku a zmírňuje potíže s hemeroidy.
Každodenní zdravá stolice je základem čistoty organizmu a u všech bez výjimky důležitým kritériem pevného zdraví. Správná stolice je nepáchnoucí, světlejší, hustá a má konzistenci jílu. V případech, kdy stolice tato kritéria nesplňuje, je vždy na místě užití Psyllia. Je vhodné pro dlouhodobé užívání.
1) Psyllium neobsahuje lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány.
2) Obsahuje zdroj fenylalaninu, neobsahuje fytáty ani složky mléčného či obilného původu
Příprava: 1-2x denně 1 polévková lžíce do 100- 250 ml tekutiny (vody, štávy, mléka, mléčných koktejlů nebo jogurtů, případně do vývaru atd.) a dostatečně zapít dalšími 250 ml tekutiny.
Upozornění: Dodržujte dostatečný přísun tekutin! Užívejte nalačno 0,5 - 1 hod. před jídlem.
Důležité je však vždy zapít další sklenicí vody či jiné tekutiny!
Průměrné nutriční informace ve 100 g výrobku: |
|
Energetická hodnota |
12 kJ |
Bílkoviny - proteiny |
0.3 g |
Sacharidy - uhlohydráty |
0.2 g |
Tuky |
0.1 g |
Vláknina |
84.5 g |
Minerály |
3.5 g |